Halmstad RG - rytmisk gymnastik

Rytmisk Gymnastik är utsedd till världens vackraste idrott. Gymnasten utför sina övningar med handredskap till musik. Varje rörelse ska motsvara musikens karaktär och följa dess rytm. De estetiska rörelserna, inlevelsen i musiken och sättet att presentera kombinationen gör Rytmisk Gymnastik till en gren som genom sina oändliga variationsmöjligheter fascinerar såväl utövare som publik.

Halmstad RG ger barn och ungdomar en fysisk, psykisk och kulturell utveckling. Vi anser att träning för barn och ungdomar ska vara lekfull, allsidig och bör utformas så att barn kan få ett livslångt intresse för den.

Halmstad RG erbjuder
- Både bredd och elitverksamhet
- Kompetenta ledare
- Allsidig träning som leder till ökad kroppskontroll
- Gemenskap och glädje i en utvecklande miljö

Halmstad RG:s värderingar
- Allas lika värde
- Vi tar avstånd från doping och droger
- Vi tar även avstånd från mobbning

Halmstad RG:s ledare är
- Erfarna och engagerade
- Ansvarstagande
- Lyhörda och positiva

Halmstad RG:s ledarguide

Historia

Halmstad RG bildades 1 april 2002 i samband med att SK Laxen beslutade sig för att lägga ner sin gymnstiksektion. SK Laxen bildades som en utbrytning från Halmstad Bollklubb 1932 och redan då fanns gymnastiken med på programmet. Anslutningen var i början stor, men intresset svalnade efter några år, och gymnastiken upphörde. En bidragande orsak var att simträning kunde utövas i det gamla varmbadhuset.

1953 togs gymnastiken på nytt upp som en del av simträningen. Detta minns vi som så sent som på 60-talet tillbringade vinterns träningspass i Brunnsåkersskolans gymnastiksal, i stället för att ligga och plaska i en bassäng. Den gamla simhallen stod klar först 1966. Gymnastiken blev en fast verksamhet i klubben och 1955 bildades också en avdelning för pojkar.

1959 hade Laxen med 4 trupper på Lingdagarna. Tävlingsgymnastiken gjorde nu sitt intåg. Riktig fart blev det inte förrän i mitten av 60-talet. Till SM 1967 sände Laxen 1 trupp flickor, som vann klass 2. Laxen provade också barngymnastik, och i samband med sommarssimskolan i Simstadion (Brottet) motionsgymnastik för vuxna.

I början av 70-talet introducerades en ny form av gymnastik i klubben, nämligen Gymnastik Modern - numera Rytmisk Gymnastik, med Eva Wirdheim som ledare. RG hade då funnits i Sverige några år. Tävlingsgymnastiken (AG) fortsatte några år, men fick läggas ner 1976 på grund av ledarbrist.

Gymnastik Modern fortsatte och Laxenflickorna fick ytterligare framsteg med Ludmila Ahlin som ledare. I Halland var Laxen då liksom nu ensam om gymnastikformen. Laxen har genom åren haft stora framgångar i RG.

Framgångar

Största framgångarna har Viktoria Bengtsson (Albrektsson) haft: 5 SM-guld 1983-87 med 10.00 i band 1986. Hon har deltagit i 4 EM (som bäst 32:a) och 3 VM (som bäst 33:a). Viktoria har som enda svenska gymnast så här långt deltagit på OS. Det var i Los Angeles 1984. Hon tog sig till final och kom på 19:e plats. Hon deltog i många internationella tävlingar med bl.a. seger i Swedish Cup 1985. Viktoria blev dessutom i samband med millennieskiftet framröstad av Hallandspostens läsare som en av de 5 bästa Halländska idrottspresatationerna på 1900-talet.

På SM 1988 var Viktoria skadad, men då steg nästa Laxengymnast fram och presenterade sig: Cecilia Persson (Losvik), som tog en silvermedalj. Det året hade Laxen två gymnaster med på EM. Det var Viktorias sista stora tävling, men Cecilia tog vid och tog SM-guld 1989, silver 1990 och brons 1991 innan hon slutade samma år. Dessförinnan deltog även hon i flera internationella tävlingar.

Det nya millenniets första SM avgjordes i Halmstads sporthall. Då var det dags för Laxens nästa svenska mästarinna att presentera sig på allvar. Rebecca Andersson vann då mångkampen. I grenfinalerna tog hon så ytterligare 2 guld och 2 silver. SM 2001 avgjordes också i Halmstad. Rebecca försvarade sitt SM-guld i mångkamp, men nu blev det 3 guld och ett silver i grenfinalerna. Rebecca har dessutom deltagit i flertalet internationella tävlingar. Rebecca belönades 2001 med HP-guldet för det årets bästa idrottsprestation.

Bakom dessa gymnaster har Laxen genom åren haft många duktiga gymnaster som Therese Bengtsson (Skoglösa), Jessica Nilsson med SM-silver 1996 och SM-brons 1998 och deltagande på EM, NM och ett flertal internationella tävlingar. År 2000 återfanns samtliga individuella mästarinnor i SK Laxen. Ungdomsmästarinnan Louise Lantz, juniormästarinnan Helena Bengtsson samt seniormästarinnan Rebecca Andersson. Louise Lantz har vid två tillfällen vunnit Internationella Inbjudningstävlingar. Under 2008 fick Halmstad RG ytterligre medaljer vid USM. Isabella Losvik tog hem guldet och Hannah Carlsson brons. I lagtävlingen och trupptävlingen blev det också guldmedalj. I truppen deltog Olivia Craciun, Hannah Carlsson, Sanna Suoraniemi, Ellen Svensson, Alexandra Johansson och Isabella Losvik. 2009 blev det också ett flertal medaljer vid USM/JSM. Hannah Carlsson tog hem silver i ungdomsklassen där Olivia Craciun också tog brons. Isabella tog silver i juniorklassen och ett flertal medaljer i finalerna. 2010 har vi hitills tagit hem 1 JSM guld i trupp, en silvermedalj i käglor (Isabella Losvik) vid Nordiska mästerskapen i Norge, EM-deltagande av Isabella och en fin finalplats av Erica Hansson vid SM i Halmstad. Under 2011 blev det JSM-guld för Isabella Losvik, Lag-JSM guld och JSM-guld i trupp. Under 2012 hade Halmstad RG 3 gymnaster som tävlade för Sverige i Nordiska Mästerskapen, Isabella Losvik som ingick i seniorlaget som tog silver och Hannah Carlsson och Olivia Craciun som tog hem bronset i juniorklassen.

Halmstad RG har inte bara duktiga gymnaster utan också duktig domare. Ludmila Ahlin utsågs efter VM 2002 till världens bästa domare av presidenten för den internationella RG-kommittén.